High-five
“Ik voel dat ik rock-bottom heb bereikt als met Oud & Nieuw mijn zoontje van 3 in bed ligt, al mijn vrienden op pad zijn om te feesten en ik in mijn eentje met een zielig toastje alleen in de woonkamer zit en niemand heb om ruzie mee te maken over de afstandsbediening. Daarom besluit ik mee te doen met het jaarprogramma van 365 dagen succesvol. De theaterzaal waarin het jaarprogramma zich afspeelt, is prachtig door alle met rood fluweel beklede stoelen en ik besluit op een van de achterste rijen te gaan zitten. Ergens spookt er nog steeds de vraag in mijn hoofd: wat kan ik hier nou leren. Ik probeer de gedachte uit te zetten, maar toch kijk ik van achter in de zaal met gereserveerdheid naar de start van het programma.
Het gaat beginnen. Er worden wat oefeningen gedaan waarbij je vijf onbekende mensen die bij je in de buurt zitten een high five moet geven en waarmee je een gesprek aan moet gaan om je intenties van je deelname te delen. Omdat ik alleen ben gaan zitten, kan ik de opdrachten niet doen en daar ben ik heel blij om. Alsof ik die wildvreemden ga vertellen over mijn mislukte leven en het feit dat ik me nu op de bodem van de put bevind en wil proberen met dit programma weer naar boven te klimmen. Zo kwetsbaar zou ik me nooit durven op te stellen, dus ik ben heel blij dat ik dit niet eens kán doen.
Op het podium vertelt Arjan Vergeer, een van de oprichters van 365 succesvol op het podium een verhaal waarin duidelijk wordt dat je in je leven uit twee rollen kunt kiezen: die van deelnemer of die van toeschouwer. De rol van toeschouwer houdt in dat je van een afstandje kijkt naar je leven en aanschouwt wat er gebeurt, zonder dat je ergens invloed op hebt. Deze positie is veilig, ben je nergens verantwoordelijk voor. Je laat alles maar gebeuren en ondergaat het leven zoals het je wordt aangeboden. De rol van deelnemer is anders. Daarin heb je altijd een keuze. Hierbij komt dan wel verantwoordelijkheid kijken, want als je zelf kiest wat je doet en hoe je het doet, moet je wel bereid zijn de consequenties ervan te aanvaarden.
Als deelnemer kun je kiezen om te blijven zitten in je comfortzone, maar ontwikkelen en leren doe je pas daarbuiten. Totdat je je het weer zo eigen hebt gemaakt dat je daarmee je comfortzone uitgebreid hebt en je weer een nieuwe stap daarbuiten nodig hebt om verder te groeien. Mijn blik dwaalt af van Arjan op het podium naar de men- sen in de zaal. Daarna kijk ik naar mezelf. Ik zie dat ik als toeschouwer geen deel uitmaak van het programma. Op deze plek, met deze houding, zal ik ook niets leren. Bij een NLP-opleiding die ik eerder afgerond heb, was het motto: Als je altijd doet wat je altijd gedaan hebt, zul je altijd krijgen wat je altijd gekregen hebt. Dit zinnetje borrelt ineens op en ik realiseer me dat als ik uit de put wil komen en geen slachtoffer meer wil zijn van alles wat me in mijn leven overkomen is, ik zelf deelnemer zal moeten worden. Ik pak tas, en laat de stoel waarop ik zat achter me. Ik loop de trap af naar beneden en schuif aan bij een lange rij mensen. Verlegen kijk ik ze even aan. Dan zet ik mijn tas neer en geef vijf van hen een high five.
Lees hier verschillende stukjes uit het boek
Kijk mee vanuit de ogen van Sam.
Anders
“Mijn huidskleur heeft altijd afgeweken van de huidskleur van mijn familieleden en van de meeste Nederlandse mensen. Als ik ergens kwam, was er bijna nooit iemand die eruit zag zoals ik." Lees hier verder.
Normaal?
“Tongzoen jij ook wel eens met je vader? Als kind zette ik mijn vraagtekens bij de manier waarop mijn adoptievader en ik elkaar lieten zien in bed dat we elkaar lief vonden. " Lees hier verder.
Afslag
"Op mijn zeventiende kreeg ik te horen van m’n adoptievader die me jarenlang misbruikt had dat ik m’n sleutels moest inleveren en moest vertrekken. En ik ging. Alleen." Lees hier verder.
High-five
Dit verhaal is ook een succesverhaal. Hoe het Sam gelukt is om toch haar droomleven te creëren, beschrijft ze uitgebreid in haar boek. Lees hier het begin van haar proces.
Testimonials
Heel soms ben ik echt trots op m’n werk … En zéker als ik hoor dat een lief persoon, die heel veel ellende heeft meegemaakt, kracht en troost haalt uit de woorden van een lied dat ik in het leven heb geroepen. Toen ik hoorde dat Sam kracht had gehaald uit het lied ‘Lef’ voelde ik me oprecht even heel gelukkig. Ze heeft gedurfd te leven … wat volgens mij het ‘meervoud’ is van het woord lef. Dat zeg ik altijd als grapje in m’n shows, maar bij Sam is het heel duidelijk dat zij een inspiratie is voor velen. Zij heeft het aangedurfd om haar leven op te pakken en te gaan voor de positieve kracht die je kunt aanwenden. De schaamte voorbij, de woede losgelaten. Alleen dán kun je verder met positieve levenslust en oog voor het goede in elk mens. Sam heeft mijn respect en bewondering en ik wens elke lezer van haar verhaal die kracht toe!
Wat een goed en belangrijk boek is dit. Het gaat over een aantal belangrijke thema's tegelijkertijd, maar omdat het één verhaal is, Sams verhaal, is het nergens teveel of verwarrend. Dit boek gaat over adoptieproblematiek en het geeft een heel persoonlijk inkijkje in een stuk van onze cultuur waarvan ik eigenlijk hoopte dat het niet waar was. Maar het gaat ook over seksueel misbruik, eenzaamheid, liefde en aandacht. En bovenal gaat het erover dat je altijd keuze hebt. En dat je echt kunt doen wat je het liefste wilt. Zelfs als je het liefste spelletjes wilt spelen. Wat een krachtig boek is dit.
Wat een bijzonder boek is dit! Het verhaal is bijna te verdrietig en bizar om waar te zijn. Maar het is wel het leven van Sam. Sommige momenten zit je met tranen in je ogen, op andere momenten met een grote glimlach, Sam neemt je mee in de achtbaan die haar leven is en je wil geen moment het achtbaankarretje uit. Dit is niet alleen leesvoer voor geadopteerden of adoptieouders. Het is eigenlijk voor iederen die soms denkt: kon het maar anders. Sam bewijst inderdaad dat het anders kan. Wat een inspiratiebron!
Dit boek moet je lezen. Ik las het in één ochtend uit. Het boeit van begin tot eind. Sam neemt je mee in het verhaal van haar leven over haar jeugd in een vreemd land, haar adoptie en wat dat met haar deed, adoptiefraude wat op grote schaal gebeurd is, het misbruik door haar adoptievader en de enorm krachtige stappen die zij gezet heeft om te komen waar ze nu is! Een prachtig boek van een prachtige, sterke jonge vrouw, die met dit boek anderen wil inspireren om op te staan voor zichzelf en voor anderen, om te worden wie ze écht zijn.
(h)eerlijk toegankelijk geschreven, goed helder verwoord wat afstaan/ adoptie/ misbruik/afwijzing voor een traumatische impact op Sam’s leven heeft. De hele begrijpelijke haat liefde verhouding met familie, teleurstelling en de kracht van (h)echte liefde zoals dat van Mary wat onwijs goede invloed op het juiste moment in haar leven heeft gehad en nog zal hebben! En vooral Sam’s doorzettingsvermogen om te blijven gaan tot aan het gaatje, je intuïtie volgen, wegen zoeken en vinden, hulp vragen hoe moeilijk dat ook is. Wat een waanzinnig moedig inspirerend verhaal - een groot voorbeeld voor velen! Hulde