Klik op foto's om bij het artikel, filmpje of geluidsfragment te komen.

‘Is mijn moeder betaald om mij af te staan?’

"Acht geadopteerden uit Sri Lanka stellen de Nederlandse staat aansprakelijk voor misstanden bij hun adopties. Sam van den Haak, één van hen, legt uit hoe groot de schade is en met welke vragen ze al heel haar leven worstelt."

"Ik dacht dat het mijn eigen schuld was."

Hanneke Mijnster heeft naar aanleiding van mijn boek dit artikel geschreven voor de Libelle. De foto's zijn gemaakt door Nanct Vrugt. Lees hier het hele artikel.

"Ik voel me smokkelwaar, een product"

Mezza is de weekend-editie van het Algemeen Dagblad en dit uitgebreide artikel is geschreven door Marieke Poelman. Lees het artikel hier.

Radio 4 De Ochtend

Advocaat Richard Korver bespreekt het artikel over mijn verhaal dat in de Volkskrant verschenen is naar aanleiding van de dagvaarding voor de collectieve rechtszaak die we aanspannen tegen de Nederlandse Staat wegens adoptiefraude. Ook heeft hij er lovende woorden over mijn boek "Niet geboren op mijn verjaardag"

NPO 1 NOS Nieuws & Co

25 juli is de dag dat de dagvaarding van onze collectieve rechtszaak tegen de Nederlandse overheid de deur uitgegaan is. We vragen aan de rechtbank om te oordelen of de Nederlandse Overheid aansprakelijk is voor de gemaakte fouten tijdens adoptieprocedures. Samen met onze advocaat Mark de Hek word ik geinterviewd.

NPO 2 De Wild in de middag

Bij Ruud de Wild mocht was mijn boek de E-reader aanrader. Heel fijn dat Ruud met mij in gesprek wilde over mijn boek en als reactie op zijn afsluiting; ik vond het ook een eer om met hem erover te praten.

NPO 2 Annemiekes A Lunch

Dit staat op de site van radio 2:
`Annemieke belt vandaag met auteur Sam van den Haak. Ze schreef het boek ‘Niet geboren op mijn verjaardag’, wat later deze week uitkomt. Als 2,5-jarige is Sam naar Nederland gekomen en heeft ze hier mee moeten maken wat er allemaal mis kan gaan met adoptie. Adopteren zelf is natuurlijk een mooi iets, vertelt ze, maar het is voor sommigen een nachtmerrie. Er valt veel geld te halen en daarom verloopt het proces niet altijd legaal. Zo zijn er ook met de papieren van Sam geknoeid, met alle gevolgen van dien. Gelukkig is het Sam hier uitgekomen en vertelt ze nu openhartig over haar succesverhaal.'

NPO: Tijd voor Max

"Het is Wereldadoptiedag. Bij Sam van den Haak ging de adoptie niet goed: als peuter kwam zij vanuit Sri Lanka in Nederland terecht. Haar ervaringen schreef ze op in het boek 'Niet geboren op mijn verjaardag'." Vanaf minuut 21 begint het gesprek en het duurt ongeveer tien minuten.

Linda.nl

In dit artikel kun je ook in de beknopte versie lezen hoe het voor voelt om door adoptiefraude onderdeel te zijn van kinderhandel.
"Bij de adoptie van Sam van den Haak ging ongeveer alles mis wat mis kon gaan. In het adoptiedossier staat geen bewijs van toestemming, haar geboortedatum klopte niet en bij haar adoptiegezin bleek ze niet veilig. Ze schreef er het boek Niet geboren op mijn verjaardag over."

Telegraaf

In de Telegraaf vertel ik kort over mijn adoptie. Ik beschrijf hoe het voor me was om op zoek te gaan naar mijn eigen identiteit en mijn biologische familie. Als je het artikel wilt lezen en je hebt geen abonnement, lees het dan hier.

Radio 1 Één vandaag

"Het kabinet wil nog dit jaar het adopteren van kinderen uit het buitenland hervatten. Het gaat om zes landen: de Filipijnen, Hongarije, Lesotho, Taiwan, Thailand en Zuid-Afrika. Begin vorig jaar werden vanwege de vele misstanden internationale adopties tijdelijk opgeschort. Sam van den Haak, zelf geadopteerde, zet grote vraagtekens bij de hervatting, en maakt zich zorgen over het verdienmodel achter adoptie."

Wendy online

" Continu wordt Sam van den Haak geconfronteerd met haar verleden. Ze is niet geboren op de datum die in haar paspoort staat en daarmee slachtoffer van adoptiefraude. Hoewel ze al veel heeft meegemaakt, haalt ze er juist haar kracht uit en verbindt ze mensen met haar pubquizzes."

Opiniestuk over adoptie

Trouw publiceerde mijn opiniestuk waarin ik schrijf over het het recht op identiteit, de fraude bij adopties en de zoektocht waar veel geadopteerden mee te maken krijgen. Ook schrijf ik over de kosten die adoptie met zich meebrengt. Voor zowel de adoptieouders als de geadopteerden.

RTL Nieuws

"In deze wekelijkse rubriek vertellen mensen over iets dat zij 'nooit meer' willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Deze week: Sam van den Haak (40) werd in Sri Lanka geboren en als peuter door een Nederlands stel geadopteerd. Later kwam ze erachter dat er met haar adoptie is gefraudeerd. Zo blijkt de geboortedatum op haar paspoort niet te kloppen, iets waarmee ze vaak wordt geconfronteerd."

Radio 1 Nieuwsuur

"De afgelopen jaren worden we ons steeds meer bewust van de negatieve gevolgen van adoptie. Sam van den Haak is vroeger geadopteerd en werd het slachtoffer van adoptiefraude. Ook kreeg ze te maken met misbruik van haar adoptievader. In haar autobiografie 'Niet geboren op mijn verjaardag,' beschrijft Sam van den Haak de zoektocht naar de waarheid bij adoptiefraude, misbruik, en het vinden van een eigen identiteit."

Algemeen Dagblad filmpje

Het AD heeft een filmpje gemaakt over mijn verhaal. Dat kun je hier bekijken. Er is ook een artikel geschreven. Dit kun je lezen als je een gratis account hebt. Je kunt dan één artikel per dag gratis lezen. Als je geen account hebt of wilt aanmaken, lees het artikel dan gratis hier.

Noord-Hollands dagblad

In alle edities van het Noord-Hollands Dagblad verscheen dit artikel. Dit is het begin:
"Als tweejarige werd ze door een schimmig adoptiebureau verhandeld vanuit Sri Lanka. Eenmaal in Nederland had Sam in haar nieuwe woonplaats Hoorn jarenlang te maken met seksueel misbruik. Nu leidt Sam van den Haak haar droombedrijf en vecht ze voor de rechten van geadopteerden en slachtoffers van misbruik.
Chapeau: Sam van den Haak, slachtoffer van adoptiefraude en seksueel misbruik, toont bewonderenswaardige vechtlust."

Het artikel staat online achter een paywall. Klik hier om het artikel gratis te kunnen lezen.

De Stentor

"De geboortedatum in haar paspoort is zeker niet de dag waarop ze werd geboren, hoorde Sam van haar Sri Lankaanse oma. Als klap op de vuurpijl is de geboortedatum in haar paspoort niet dezelfde die in haar adoptiedossier wordt genoemd. ,,Ik voel me verkocht en bekocht", zegt Sam."

De Nacht van Zwart (Omroep Zwart)

In dit gesprek met Ciana Mayam vertel ik heel uitgebreid mijn verhaal. Deze uitzending begint met 2 minuten nieuws en dan begint het gesprek. Het duurt ongeveer 45 minuten als je de 3 liedjes tussendoor overslaat.

Psymag

Bij mijn studie orthopedagogiek ben ik afgestudeerd op het onderwerp adoptieproblematiek en ook ben ik gediplomeerd holitsch therapeut. In dit artikel van 6 pagina's dat Psymag over mij en mijn verhaal gepubliceerd heeft, spreek ik dus niet alleen als ervaringsdeskundige maar ook als deskundig hulpverlener. In het gratis digitale magazine voor de GGZ is te lezen welke psychologische gevolgen de adoptiefraude en het seksueel misbruik door mijn adoptievader op mijn leven hebben (gehad). Ook vertel ik over hechting, hoe deze door de adoptie verstoord is en op welke manieren ik daar nu nog steeds last van heb.

3 FM Human

Dit artikel was de aanleiding voor het schrijven van mijn boek. Toen Maxime, de journalist, mij aangaf dat ze veel te weinig woorden had om mijn verhaal te schrijven was zij degene die me vertelde dat er echt een boek moest komen. En zo geschiedde. Lees in dit artikel de korte versie van mijn levensverhaal.

Neem gerust contact op.