Benieuwd naar wat lezers van het boek vinden? Lees dan hieronder een kleine verzameling van de prachtige reviews die door lezers geschreven zijn.

De reviews komen van verschillende sites.

Met veel ontzag, respect, verbijstering en verdriet heb ik het boek van Sam gelezen. Ontzag en Respect (met hoofdletters ja ;-)) voor de manier waarop Sam omgaat met haar verleden en alles wat zij heeft meegemaakt, de manier waarop ze dat heeft weten om te buigen in zoveel positiviteit en er daardoor zoveel sterker uit is gekomen en dat ze haar verleden haar heden en toekomst niet heeft laten beïnvloeden. Verbijstering elke keer weer om dingen die dus in Nederland zijn gebeurd waar ik elke keer helemaal versteld van stond. Ik dacht heel vaak: "hoe dan?!" en "dit kan niet waar zijn!". Ongelofelijk wat Sam allemaal heeft meegemaakt. En tot slot, heel veel verdriet om het feit dat een klein meisje zo is blootgesteld aan zoveel gevaar, ellende en narigheid. Dat zou echt geen enkel kind mogen meemaken. Ik heb het boek in 1 ruk uitgelezen, het pakt je gelijk vanaf de eerste bladzijde en laat je niet meer los. Ook niet als het boek al lang en breed uit is. En dat is de kracht van Sam en haar verhaal, dit vergeet je nooit meer en dat zou ook niet mogen.
Rating: 5 stars
Kavita Mahabali
Alsof we uren aan de keukentafel hebben gezeten en Sam mij haar verhaal heeft verteld" De kracht van Sam en haar doorzettingsvermogen vind ik indrukwekkend. Ik was niet uitgebreid bekend met de wereld van adoptie en de schaduwkanten ervan. Had er wel gedachtes over, maar heb veel bijgeleerd door het verhaal van Sam te lezen. Tegelijkertijd gaat het ook over universele thema's als vertrouwen, hechting, erkenning en de 'andere' zijn, wat veel mensen zullen herkennen. Dat maakt het boek een aanrader voor iedereen, om bewuster te worden van hoe systemen werken en hoe we omgaan met (onszelf als) mensen
Rating: 5 stars
Mariëlle Bremer-Jansen
Ik vind het boek aangrijpend vanwege de misstanden die Sam aan de orde stelt. Het creëert een soort plaatsvervangende schaamte, wanneer ik lees hoe naar en onrechtvaardig mensen en systemen kunnen zijn. Het maakt mij ook boos omdat een individu vaak onmachtig is wanneer zij haar recht probeert te halen. Maar het ergste is natuurlijk dat de problemen niet worden voorkomen door een goed georganiseerde maatschappij, een beter rechtssysteem en attente mensen die alert zijn op pogingen van misbruik, van welke aard dan ook. Ik vind het verhaal van Sam ook een sterk verhaal, omdat er zoveel positieve levensenergie uit blijkt. Het is mooi om te lezen hoe Sam, ondanks de tegenslagen, steeds weer nieuwe wegen vindt om haar leven zo plezierig mogelijk in te vullen en zich losmaakt van de omgeving die dat zou kunnen verhinderen. Het lijkt haar steeds sterker te maken zodra zij ontdekt waar haar kracht ligt en zij de keuzes durft te maken waardoor zij zichzelf beter voelt en meer tot haar recht komt. Het is niet uit te sluiten dat mensen in vergelijkbare situaties niet slagen in het leven of, erger nog, op het slechte pad raken. Sam moet een heel sterke vrouw zijn omdat dat haar niet is gebeurd. Het boek is, ondanks de schrijnende onderwerpen, makkelijk leesbaar. De inhoud van het boek houdt de lezer vast. Ik las het binnen een dag van begin tot eind.
Rating: 5 stars
Hans Moison
Ongelooflijk wat een verhaal. Vanaf de allereerste bladzij geïntrigeerd, ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Het is eigenlijk niet voor te stellen wat Sam allemaal heeft meegemaakt. Het boek raakt je en laat je soms machteloos voelen, maar wat een kracht om na alles zo positief in het leven te staan!! Geïnspireerd door haar positiviteit en doorzettingsvermogen.
Rating: 5 stars
Claudia Brandt
Lieve Sam, ik richt mijn review aan jou omdat ik ondanks dat ik jou niet ken, ik ontzettend trots op jou ben. Wat heb jij jouw verhaal goed verwoord en leesbaar gemaakt voor iedereen. Ik ben zelf geadopteerd via FLASH in 1984 en ik herken zo veel in jouw verhaal. Ik heb het in 1x uitgelezen omdat het zo pakkend voor mij was. Ik raad het aan iedereen aan om te lezen, geadopteerden, ook degene die geen slechte ervaring hebben met adoptie, niet geadopteerden, adoptie ouders, partners van geadopteerden maar ook zeker aan kinderen (van geadopteerden). Ontzettend bedankt voor het delen van jouw verhaal lieve Sam.
Rating: 5 stars
Shirani Dam- van den Berg
Adoptiefraude: handel, macht, ontreddering, niet te bevatten. Een onderwerp wat veel meer aandacht moet krijgen! Een lang doordreunende echo van adoptiefraude: daarover vertelt Sam in haar boek. Wanneer je dan ook nog te maken krijgt als jong meisje met seksueel misbruik, lijkt het een recept voor een ramp. Maar, en dat is waar dit boek heel empowering in is, Sam is ondanks haar moeilijke start in het leven een krachtige, succesvolle, integere en liefhebbende vrouw geworden. Ze beschrijft haar reis en ontdekkingen op een manier welke voor iedereen begrijpelijk en zelfs herkenbaar is. Het boek liet me huilen voor het jonge meisje, maakte me boos voor de jongvolwassene en liet me juichen voor de vrouw. Sam, ik weet zeker dat je mensen met je boek ïnspireert, motiveert en ook helpt om zelf over dit soort onderwerpen te durven praten. Als mede-boogschutter: you rock!
Rating: 5 stars
Marcea Doorn
Dit boek is zelfs voor niet-lezers. Als totale niet lezer, dit boek aangeschaft. Toen ik hem ophaalde bij de Bruna en had uitgepakt, dacht ik nog tsjemig wat een dikke pil! Eenmaal gestart met lezen las het zo heerlijk weg ondanks alle emoties die voorbij komen dat ik het boek binnen 5 dagen uithad! Chapeau Sam en onwijs bedankt voor je moed, lef en openheid om jouw verhaal in boek vorm uit te brengen. gr Jeroen
Rating: 5 stars
Jeroen Geertsen
Dit boek is boeiend, indrukwekkend en prettig leesbaar. Je wilt door blijven lezen in dit boek. Hoe gaat het verder? Je leest welke hobbels Sam tegen is gekomen in haar leven. Haar zoektocht naar haar biologische familie en de uiteindelijke ontmoeting. Ze beschrijft hoe ze dit beleefde op die leeftijd vanuit haar dagboek. Maar ze beschrijft ook haar seksueel misbruik en hoe ze hiermee om is gegaan. Ze pakt moeilijke situaties aan. De emoties die Sam tegenkomt zijn voelbaar. Soms denk je hoe komt ze hier nog overheen? Toch is het haar gelukt en is ze een krachtige vrouw geworden. Een echte kanjer. Haar schrijfstijl is erg prettig en goed te lezen voor iedereen. De dagboekfragmenten van toen zij in Sri Lanka was. Het is een aanrader.
Rating: 5 stars
Susan Heukshorst
Met veel interesse heb ik het boek van Sam besteld en gelezen. Sam schrijft op een vlotte en toegankelijke manier over haar verleden, haar zoektocht en huidige leven wat betreft de gevolgen van adoptie. Hoe heftig en verschrikkelijk bepaalde aspecten ook zijn, Sam blijft uit de slachtofferrol en laat details achterwege waardoor het niet te heftig of zwaar wordt om te lezen. Het boek geeft echt een andere kijk op adoptie wanneer je enkel het beeld hebt van 'een kind redden uit een arm land'. Middels haar eigen verhaal stelt Sam dit thema aan de kaak. Een groot deel van het boek gaat ook over hoe ze haar leven weer vorm heeft gegeven en de draad heeft opgepakt. Sam is een sterke vrouw die zo dapper is haar kwetsbare verhaal te delen om daarmee een maatschappelijke kwestie aan de kaak te stellen en de lezer overstijgend te laten nadenken en inzichten te verschaffen. Ik zou het dus zeker aanraden om te lezen, specifiek ook aan studenten en mensen die vanuit hun werk/studie belang hebben bij dit onderwerp.
Rating: 5 stars
Ilse Hout
Via sociale media kennis genomen van dit boek. Als geadopteerde wekte het direct mijn aandacht en ik ben erg blij dat ik het aangeschaft heb. Het boek leest, ondanks de heftige ervaringen die Sam beschrijft, makkelijk weg. En dat is heel knap, want de onderwerpen zijn niet mis. Heel mooi hoe Sam haar leven heeft beschreven, de uitdagingen die op haar weg zijn gekomen en de kracht die zij gevonden heeft om verder te gaan. Ze neemt je mee en geeft een intieme blik in haar leven. Je lee(ft)st in feite met haar leven mee. Inspirerend, herkenbaar vanwege de adoptieproblematiek en hopelijk moedgevend voor anderen. En ondanks de nare ervaringen die Sam beschrijft, kan je het boek toch uitlezen en er een goed gevoel aan overhouden. Dat is wat een boek hoort te doen.
Rating: 5 stars
Marleen Koek
Dag Sam, mag ik deze review aan jou richten? Wat een prachtboek heb je geschreven! Ik zal een poging doen te omschrijven hoe het lezen was…: Je korte stukjes op LinkedIn waren prikkelend en ik heb ze herkend toen ik aan het lezen was. Vond het super juist steeds je stukken met titel. Zo makkelijk om snel door te lezen terwijl ze elkaar niet perce opvolgden. Geen en toen en toen verhaal. Echt knap gedaan. En je hebt vreselijke dingen die niemand mee mag maken soms wel en detail beschreven maar ook heel vaak helemaal niet, dan was de suggestie erg genoeg. Het zoeken en vinden van je familie leest als een “spoorloos”- uitzending die ik altijd in tranen heb gekeken…. Je verhaal raakt zo. En wat ik heel krachtig vind is hoe je uiteindelijk ook jouw zoektocht naar jezelf beschrijft. Zo herkenbaar en zo inspirerend. Als lezer denk je echt, denk ik echt, “als zij het kan na alles wat ze heeft meegemaakt, kan ik het ook”. Hoe mooi is dat! En dan snap ik heel goed dat jij daarmee aandacht vraagt voor de frauduleuze praktijken bij adoptie en lotgenoten inspireert; maar dat ben je ook voor incestslachtoffers en eigenlijk iedereen die onrecht is overkomen. Voor mij persoonlijk is het ook een extra steun in mn rug door jouw zin “dat ieder mens van zn grootste hobby zijn beroep kan maken” En hoe je keer op keer aandacht ervoor blijft vragen, ik weet hoe moeilijk dat is! Kortom; diepe buiging voor jou Sam! Dankjewel voor het delen van jouw verhaal!
Rating: 5 stars
Charlotte Pluijm
Niet geboren op mijn verjaardag is een aangrijpend verhaal dat op een makkelijk leesbare manier geschreven is. Het boek heb ik in een adem uitgelezen. Naast het verhaal over misbruik en de adoptiefraude, schrijft ze heel inspirerend over hoe je je leven een positieve draai kunt geven. Een aanrader!
Rating: 5 stars
Anja Donker
Na het lezen van dit boek is het enige wat ik kan denken, ‘wat een verhaal’! Bijzonder, emotioneel en buitengewoon sterk verteld. Iets wat de titel van het boek al doet vermoeden, maar de schrijver meer dan waarmaakt. Ze neemt je niet alleen mee in de emotionele reis naar haar verleden, maar inspireert enorm door het overkomen van dit verleden, en door de lessen eruit in te zetten voor het creeeren van een betere toekomst voor zichzelf, haar gezin en met dit boek ook voor andere geadopteerden. Want buiten een mooi boek en waanzinnig verhaal, maakt dit boek ook een actueel maatschappelijk probleem zichtbaar. Als je dit allemaal met elkaar kan verweven in een boek, ben je het naar mijns inziens niet alleen een bijzonder mens, maar ook een bijzonder goede schrijver!
Rating: 5 stars
Jamie Knol
Niet geboren op mijn verjaardag. Het is een boek met een indrukwekkend verhaal. Het is bijzonder hoeveel er eigenlijk fout kan gaan tijdens een adoptieproces en wat de gevolgen kunnen zijn van adoptiefraude. Wat een ellende een kind/jonge vrouw mee maakt maar wat haar uiteindelijk ook succesvol maakt. Het boek leest onwijs fijn door de prettige schrijfstijl. Je wordt helemaal meegenomen in het verhaal, het is alsof je Sam het verhaal hoort vertellen. De verhalen uit alle hoofdstukken komen uiteindelijk mooi samen en dat maakt het boek compleet.
Rating: 5 stars
Asmara Pattipeiluhu
Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen. Sam schrijft vlot over de zware onderwerpen zodat het “gemakkelijk” wegleest. Geen boek om te lezen voor het slapengaan! Voor ons wel een grote aanrader i.v.m. de herkenbare situaties voor wat betreft de adoptieprocedure en de gaten die onze regering hierbij heeft laten vallen. Ook bewonderenswaardig hoe Sam met alle tegenslagen is omgegaan. Kort maar krachtig: lezen dit boek!
Rating: 5 stars
Marcel Ellen
Dit boek is onvoorstelbaar en inspirerend tegelijk. Hoe is het mogelijk dat één persoon dit allemaal in haar jonge leven kan meemaken. Vanaf de eerste bladzijde word je getriggerd door haar levensverhaal en het laat je niet meer los. Het is lang geleden dat ik een boek in één adem heb uitgelezen. Steeds vraag je je af of het allemaal nog wel goed komt met dit geadopteerde meisje. Maar gelukkig maakt zij op de juiste momenten de juiste keuzes en pakt ze de volledige regie over haar eigen leven. Met als resultaat een gelukkige moeder met een prachtig bedrijf. Chapeau Sam. Nu de correcte geboortedatum nog in je paspoort en de juridische strijd met de overheid tot een goed einde brengen!
Rating: 5 stars
Ton Zweers